L’Observatori de Mitjans i Salut Mental ha presentat aquest dimarts, 18 de desembre, un nou informe sobre salut mental i estigma: “Anàlisi comparativa: informació internacional vs. Informació”, elaborat conjuntament amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils. Enguany, l’estudi s’ha centrat en les secció internacional i en la premsa local amb l’objectiu d’analitzar aspectes determinats que ens permetin obtenir dades més concretes sobre quan i per què els periodistes parlen sobre salut mental i detectar si, quan ho fan, fomenten els prejudicis i l’estigma.
Partint de les conclusions dels informes dels altres anys, on es va identificar que la secció Internacional era la que més estigmatitzava, l’anàlisi del 2016 s’ha centrat en notícies elaborades a partir de corresponsals o agències internacionals. En canvi, l’enfocament de l’anàlisi del 2017 ha estat determinat per una demanda de la professió periodística. Durant els esmorzars amb periodistes que vam realitzar des d’Obertament, amb l’objectiu de conscienciar els periodistes en la lluita contra l’estigma, ens vam trobar amb que diferents professionals de premsa local no es veiem representats en les conclusions genèriques dels dos informes anteriors (Mites i estereotips sobre salut mental -2014 i Salut mental i violència – 2015). Per aquest motiu, l’anàlisi del 2017 se centra en notícies de la premsa local.
Les conclusions de l’informe són fruit de l’anàlisi de 354 notícies: 154 d’informació internacional i 150 per al d’informació local. La mostra s’ha obtingut de diferents diaris en paper i en digital com: L’ABC, el Diari Ara, El Mundo, El País, La Vanguardia, El Periódico, Nació Digital, Vilaweb, El Món.cat, Regió 7, Segre o el Diari de Tarragona, entre molts d’altres.
Un dels resultats destacats de l’informe 2016 és que el to que predomina en les notícies que tenen a veure amb la salut mental de l’àmbit internacional és el negatiu (42,20%) seguit del to positiu (29,2%), el neutre (15,6%) i el mixt (10,4%). Si analitzem amb més deteniment el discurs de les notícies, es pot apreciar que a moltes informacions es vincula problemes de salut mental amb perillositat (68,2%).
Aquestes dades contrasten amb les obtingudes a l’informe 2017 centrat en la premsa local, on el to predominant és el neutre (45,9%), seguit del positiu (29,7%), el negatiu (17,3% i el mixt (8,1%). Pel que fa a l’anàlisi del discurs, també es relaciona salut mental amb perillositat, però aquesta vinculació es troba a menys notícies (47,6%).
Si ens fixem ara en l’estil periodístic de les notícies, podem observar que predomina el llenguatge apropiat (75,5% en informacions internacionals i 91% en les locals) davant l’inapropiat (24,7% en notícies internacionals i 9% en les locals). Tot i això, cal incidir en els casos on s’ha fet servir llenguatge inapropiat i ofensiu per parlar de salut mental. L’expressió que més ha aparegut a les informacions internacional ha estat malalt mental, dement, pertorbat o boig per referir-se a persones que conviuen amb un trastorn de salut mental.
Pel que fa a les accions positives envers la salut mental, en un 20,8% de les notícies internacional analitzades es destaquen les capacitats de les persones amb problemes de salut mental. Això es deu a la tendència que tenen personalitats famoses a parlar de la seva pròpia salut mental en públic. En aquest sentit, cal destacar l’interès que desperten notícies com que Lady Gaga animi públicament al seu amic Kanye West a recuperar-se dels seus problemes de salut mental i valori la seva feina o com que Bruce Springteen expliqui obertament com ha hagut de fer front diverses vegades a la seva depressió. En el nostre país, en canvi, trobem a faltar personatges públics que parlin públicament sobre la seva salut mental o que portin a terme campanyes relaciones amb aquesta temàtica.
Pel que fa a les accions positives detectades en les notícies de la premsa local destaquen aquelles que tracten temes de denúncia de l’exclusió social i la discriminació que pateixen les persones amb trastorn de salut mental (11,9%). En comparació, a la premsa local té més protagonisme les accions positives que a la informació internacional, especialment en els diaris digitals.
Cargando, un momento, por favor