No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Arriba el PAMS - nou projecte de lluita contra l’estigma a l’àmbit sanitari

Lunes, 09 Diciembre 2019 13:24

Obertament engega un nou projecte de lluita contra l’estigma a l’àmbit sanitari, el PAMS (Projecte Antiestigma al Món Sanitari). Després de la presentació, que va tenir lloc el passat dijous 28 de novembre, el programa ja està a disposició dels centres de salut de Catalunya que el vulguin implementar per reduir els prejudicis i la discriminació que es dóna a l’atenció primària, tant general (CAP) com especialitzada en salut mental (CSMA, CSMIJ i CAS).

El projecte, que forma part del Pla Integral d’Atenció a les persones amb Trastorn mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, va néixer d’un procés de codisseny on van participar els principals actors implicats: el Departament de Salut de la Generalitat, activistes en primera persona, col·legis de professionals, societats científiques i professionals sanitaris. Un cop es va acordar una proposta de projecte concreta, s’ha fet una prova pilot per comprovar la seva efectivitat.

El PAMS s’ha pilotat durant el 2018 i principis de 2019 a 12 centres sanitaris de Catalunya repartits en 6 CAPS i 6 Centres de salut mental (CSMA, CSMIJ i CAS). L’avaluació d’aquesta fase, que ha comptat amb la participació de 200 professionals entre personal sanitari i administratiu, demostra que després de passar pel PAMS els comportaments dels professionals sanitaris envers les persones amb problemàtica de salut mental milloren respecte al moment previ a la intervenció i respecte als resultats del grup control (professionals d’altres centres amb equips idèntics que no han fet la intervenció).

L’estigma a l’àmbit sanitari

Les persones que conviuen amb algun trastorn de salut mental poden rebre una pitjor atenció sanitària fruit dels prejudicis i els estereotips. Segons l’estudi "L'estigma a l'àmbit de la salut" (2016), 1 de cada 4 persones amb algun problema de salut mental han sigut tractades de manera injusta a l’àmbit sanitari. D’aquesta manera, professionals de la psicologia, psiquiatria, medicina de família, infermeria, treball social i personal d’atenció a l’usuari no estan exempts d’estigmatitzar les persones amb trastorn mental.

Això pot manifestar-se en conductes discriminatòries dels professionals com la intromissió, la condescendència, la infantilització i el control excessiu o injustificat de la persona en tractament. El resultat és un sentiment d’exclusió i pèrdua de llibertats respecte les decisions importants que afecten la pròpia vida o procés de recuperació.

Cargando, un momento, por favor