No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Un març més denunciant la doble discriminació: Ni histèriques ni silenciades!

Imatge - Header
Viernes, 20 Marzo 2020 16:08

Amb motiu del 8M Dia Internacional de la Dona, des d’Obertament vam engegar, el passat mes de març, la campanya #NiHistèriquesNiSilenciades amb l’objectiu de fer visible la doble discriminació que reben les dones que han passat per alguna experiència en relació a la salut mental. Enguany hem centrat la campanya en fer visible aquelles històries de discriminació que tenen lloc a l’entorn més íntim (familiars, relacions afectivosexuals, amistat, companys/es de pis, etc). Però també hem volgut donar un missatge transformador, doncs són precisament les relacions personals més properes les que tenen un gran potencial per canviar les coses i acompanyar els processos de recuperació i empoderament. Sempre posant la cura al centre. 

Opressions multiplicades

La salut mental és un eix afegit al gènere pel qual una dona pot ser doblement desqualificada, menystinguda, infantilitzada i discriminada. I, sobretot, doblement silenciada. Si les dones rebem, pel simple fet de ser-ho, un tracte discriminatori en la majoria d’aspectes de la nostra vida quotidiana, ser dona i passar per problemes de salut mental multiplica i agreuja a les exclusions que vivim en el nostre dia a dia.

Les dades revelen que, en el cas de la relacions més personals, les dones reben més comportaments discriminatoris que els homes. Segons l’estudi de percepció de l’estigma de Catalunya (2016), més de la meitat de les dones amb trastorn mental han sigut tractades de manera injusta per les seves famílies. Un tracte injust que també es materialitza en les relacions afectivosexuals, on les dones tornen a ser les més perjudicades: reben un 10% d’estigma més que els homes per part de la parella. Pel que fa a les amistats, el 57% de les dones s’han sentit discriminades pel seu cercle d’amics i amigues.

Aquesta doble discriminació és el que definim com a interseccionalitat, és a dir, totes aquelles característiques (aspectes socials, culturals, edat, diversitat funcional, afectivosexual, de gènere…) que impacten sobre la persona en forma de discriminació i que generen opressions multiplicades. En el cas de les dones amb problemes de salut mental aquesta doble opressió es manifesta, segons l’estudi de percepció de l’estigma de Catalunya 2016, sobretot com la infantilització, la sobreprotecció, la manca de credibilitat o la intromissió en decisions relacionades amb la vida privada de la dona.

El cas de la la Leyre n’és un exemple de molts:

Amplia informació sobre la campanya!

Cargando, un momento, por favor