No tienes activado JAVASCRIPT en tu navegador, puedes navegar en nuestra Web tranquilamente, pero te recomendamos que lo actives para que puedas puedas utilizar nuestra Web con todas las funcionalidades.

Comunicat d'Obertament sobre el cas Fernández Ochoa

Viernes, 06 Septiembre 2019 15:40

Obertament alerta del perill d’estigmatització de la salut mental en la cobertura informativa del cas Fernández Ochoa

6/9/2019 - Arran la desaparició i posterior mort de l’esportista Blanca Fernández Ochoa, estan sortint a la llum diferents informacions que, un cop més, estigmatitzen i alimenten els prejudicis existents entorn de la salut mental. Per aquest motiu, i degut al gran impacte social de la notícia, des d’Obertament volem assenyalar alguns punts al voltant de la cobertura mediàtica dels fets.

En primer lloc, s’ha fet servir un diagnòstic de salut mental per especular sobre la seva vida i la seva mort. Això, no fa més que perpetuar prejudicis i conductes discriminatòries cap a les persones que conviuen amb algun trastorn de salut mental. Moltes d’elles viuen una vida plena, assoleixen fites personals i professionals i reivindiquen la revisió d’aquests tipus de tractament mediàtic. 

En segon lloc, tot i que les fonts oficials no han confirmat la causa de la mort, nombrosos mitjans no només han teoritzat que podia tractar-se d’un suïcidi, sinó que han difós tota mena de detalls sobre el possible mètode. En aquest sentit, segons les recomanacions de l’ OMS, detallar el mètode de suïcidi, a més de no aportar cap valor informatiu, es contraproduent: pot provocar un efecte contagi i causar un greu impacte a les persones més vulnerables. 

Recordem als mitjans la seva responsabilitat a l’hora de parlar sobre suïcidi i salut mental. El seu paper a la societat, en tant que generadors d’opinió, és indispensable en la lluita contra l’estigma. Encoratgem als professionals de la comunicació a contactar, en casos així, amb entitats de salut mental. I sempre que sigui possible, visibilitzar històries de recuperació en primera persona per trencar prejudicis i estereotips. Només així podrem crear, entre totes, una societat lliure d’estigma.  

Recursos per a periodistes

Contacte de premsa:

  • Ariadna Rogero
  • Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
  • 637 825 221

 

Cargando, un momento, por favor